Úvodní stránkaRecenzeVilgain Grass-Fed Whey Protein: Přírodní složení a povedená chuť [recenze]

Vilgain Grass-Fed Whey Protein: Přírodní složení a povedená chuť [recenze]

Syrovátkový proteinový koncentrát od české značky Vilgain může být skvělým parťákem pro sportující jedince. Mezi uživateli se těší velké oblibě a na první pohled splňuje všechny důležité aspekty kvalitního suplementu. Rozhodl jsem se proto vyzkoušet vanilkovou verzi a zjistit, jestli opravdu stojí za pozornost.

Vilgain Grass-Fed Whey Protein
Orientační cena: 699 Kč
Zobrazit

O značce Vilgain

Od svého založení v roce 2011 si značka Aktin nyní známá jako Vilgain vybudovala pevné místo v oblasti prémiových potravin, doplňků stravy a kosmetiky pro zdravý životní styl. Díky neustálým inovacím, celkové kvalitě a transparentnosti si dlouhodobě upevňuje postavení na trhu.

Vilgain nabízí své produkty prostřednictvím e-shopu Aktin.cz. Ten původně vznikl jako online magazín zaměřený na boj proti mýtům ve výživě, suplementech a sportu. Dnes kromě kvalitních produktů přináší i rozsáhlou databázi článků a zajímavých receptů. Provozuje i poradnu, kde se lidé mohou obracet s dotazy ohledně výživy, sportu i samotného nákupu.

Výrobce klade důraz na přírodní ingredience bez zbytečné chemie. Ve svém sortimentu se vyhýbá umělým aromatům, sladidlům, rafinovaným tukům a dalším nežádoucím látkám, které tělu nepřinášejí žádný skutečný užitek. Všechny produkty jsou pravidelně laboratorně testovány, aby splňovaly nejvyšší standardy kvality a účinnosti.

Syrovátkový proteinový koncentrát

Najdete ho pod zkratkou WPC – Whey Protein Concentrate. Obecně patří mezi nejrozšířenější a cenově nejdostupnější proteinové doplňky na trhu. Vyrábí se z mléčné syrovátky a pro tělo má podobnou biodostupnost jako maso. Nabízí také vysoký obsah vitamínů, minerálů, tuků či esenciální aminokyselin.

Díky svému složení je vhodný pro širokou škálu sportovců i běžných uživatelů, kteří chtějí navýšit denní příjem kvalitních bílkovin. Syrovátkový koncentrát se často používá jako základní doplněk stravy pro podporu výkonu, regenerace a celkového zdraví. [1]

Příprava

Vilgain Grass-Fed Whey Protein

Asi vás nepřekvapí, že se příprava tohoto proteinu od ostatních na trhu nijak zásadně neodlišuje. Stačí smíchat 30 g (jednu odměrku) s 200–250 ml vody, protřepat v shakeru nebo rozmixovat a následně si vychutnat nápoj plný kvalitních bílkovin. Prášek se snadno rozpouští a téměř vůbec nepění, což je jedině dobře.

V některých recenzích jsem se dočetl, že v balení chybí odměrka. Naštěstí to není pravda – po chvíli hledání jsem ji našel zasypanou na dně balení. S úlevou jsem mohl kuchyňskou váhu zase uklidit do skříně.

Možnosti využití tohoto proteinu jsou prakticky neomezené. Kromě koktejlů se skvěle hodí do smoothie, palačinek nebo těsta na pečení. Na stránkách Aktinu naleznete spoustu inspirativních receptů, do kterých lze protein přidat a vylepšit tak nutriční hodnotu daného pokrmu.

Osobně si Vilgain protein nejraději dopřávám ke snídani v kombinaci s těmito ovesnými vločkami od Vilgain.

Chuť

Vilgain Grass-Fed Whey Protein má v e-shopu výrobce doslova tisíce spokojených recenzí. Vilgain ovšem nedávno upravil recepturu jednotlivých příchutí a zdá se, že to nebyl úplně nejlepší krok. U produktu se totiž začaly množit komentáře, že předchozí receptura chutnala mnohem lépe.

Já mám zkušenost pouze s příchutí vanilka v nově vylepšené receptuře. Protein mě chuťově ničím nepřekvapil, ale ani nezklamal. Není zbytečně přeslazený, což mé chuti imponuje. Nicméně při smíchání s 250 ml vody mi připadá nápoj až příliš nevýrazný. Stačí však snížit množství vody a rázem získáte chuťově vyvážený zážitek. V tomto případě hodnotím vanilku na úctyhodných 7/10.

V závislosti na balení se prodává až ve 13 jedinečných příchutích, takže si každý může vybrat dle libosti.

Složení

Jsem rád, že tento syrovátkový koncentrát neobsahuje žádná umělá aromata ani barviva. Příchutě jsou vytvořeny z přírodních ingrediencí, jako je vanilka, mrazem sušené ovoce nebo kakao. Místo sukralózy, což je syntetická sloučenina chloru a sacharózy, obsahuje přírodní sladidlo z listů stévie, které je zdrojem steviol-glykosidů, jež údajně nemají zásadní vliv na hladinu cukru v krvi.

Označení Grass-Fed znamená, že syrovátka pochází od krav, které se krmí trávou minimálně 10 měsíců v roce. Běžně se totiž v průmyslovém chovu dobytka používá obilí či jiná krmná směs. Určité zdroje naznačují, že produkty z krav krmených trávou mohou obsahovat vyšší množství omega-3 mastných kyselin, železa, antioxidantů a konjugované linolové kyseliny.

Zvířata jsou chována na zelených pastvinách ve Velké Británii, kde tamní farmáři údajně dbají na humánní zacházení se zvířaty. Díky tomu snad mohou žít v lepších podmínkách.

Vilgain Grass-Fed Whey Protein v jedné porci nabízí 120 kcal, 22,8 g bílkovin, 2,2 g cukru a 1,8 g tuku. Na celkový profil aminokyselin se můžete podívat v detailu produktu. Vilgain navíc deklaruje nulový obsah těžkých kovů, na které má laboratorní certifikace.

Nákup na Aktin.cz

Na Aktinu seženete stovky, možná i tisíce produktů ze světa zdravého životního stylu. Kromě sportovní výživy mě nejvíce zaujaly zdravé potraviny, ze kterých jde snadno vykouzlit plnohodnotná jídla. Také mě oslovila přírodní a ekologická drogerie, která pomáhá vytvořit čistší a zdravější domácnost.

Vilgain Grass-Fed Whey Protein lze zakoupit v balení od 30 po 2000 g. Cena se pohybuje mezi 35 až 1199 Kč. U produktů značky Vilgain je možné získat dopravu zdarma při první objednávce nad 500 Kč. Z mé zkušenosti je navíc doba dodání nadprůměrně rychlá.

Hodnocení

9Hodnocení
Celkově mohu Vilgain Grass-Fed Whey Protein doporučit každému, kdo hledá kvalitní syrovátkový koncentrát. Je složen převážně z přírodních složek a neobsahuje zbytečnou chemii. Vanilková příchuť je při správném poměru vody a proteinu dobrá a zároveň není zbytečně přeslazená. Protein od uživatelů navíc získal velké množství spokojených recenzí, které si můžete přečíst v e-shopu.
Výhody
  • Kvalitní přírodní složení
  • Ověřená značka
  • Až 13 příchutí
  • Přirozená barva i dochucení
  • Nepění a snadno se rozpouští
Nevýhody
  • Vyšší obsah laktózy
  • Nová receptura nevyhovuje všem
Přejít nahoru