Přeskočit na obsah

Cappuccino

Cappuccino (Kapučíno) patří mezi nejoblíbenější kávové nápoje na světě. Jedná se o jedinečnou souhru espressa, teplého mléka a pěny. Tato káva má rovnoměrný obsah všech složek, které jsou rozděleny do stejných třetin. Celkový objem nápoje se pohybuje okolo 150 až 180 ml.

Cappuccino

Technika, díky které má cappuccino originální vzhled, se nazývá latte art

Jak probíhá příprava cappuccina?

Lahodné cappuccino začíná porcí správně připraveného espressa, poté je potřeba našlehat pěnu za pomocí trysky horké páry. Tím, že je do horkého mléka vpuštěna horká pára pod tlakem vzduchu, vzniká samotná mikropěna. Nakonec se mléko s mléčnou pěnou vlije do šálku s espressem tak, aby pěna sahala až po horní okraj šálku. Pokud nemáte kávovar, můžete mléčnou pěnu připravit například pomocí french pressu.

Mezi nejčastější chyby přípravy cappuccina patří chybně připravené espresso, dále také nadměrné přehřívání mléka nad teplotu 65°C při jeho samotném šlehaní, kdy dochází ke změně struktury bílkovin v mléce a samotné chuti.

Zajímavostí je také to, že by se mělo při přípravě cappuccina používat mléko plnotučné nikoliv nízkotučné. Převládá totiž názor, že nejlepší pěnu lze vytvořit právě z plnotučného mléka.

Správná hrubost mletí

Proto, abychom si vychutnali opravdu lahodné espresso, je důležitá kvalita kávy, čerstvost, její pražení a mletí. Ideální je kupovat kávu z pražíren, kde je na samotné kávě uvedeno datum jejího pražení. Svou roli zde hraje nejen správné skladování kávy, ale podstatné je i to, abyste mleli kávu vždy těsně před přípravou samotného espressa. Během mletí totiž dochází k úniku aromatických olejů z kávových zrn, které se podílí na vzniku vůně a bohaté chuti espressa.

Espresso tedy potřebuje mletí velmi jemné. Pokud máte zvolenou správnou hrubost mletí, mělo by vám do samotného šálku během cca 25 vteřin natéct 30 ml kávy. Patřičně připravené espresso si udrží nejen své lahodné aroma, ale i neodolatelnou chuť.

Cappuccino a jeho výjimečná chuť

Cappuccino připravené baristou by mělo mít plnou a bohatou chuť, rozhoduje o tom převážně výběr zvolené kávy a správně našlehané mléko. Teplota správně připraveného cappuccina by měla být příjemná na pití, a to ihned po donesení obsluhou. Nemůže tedy dojít k tomu, že byste se při napití popálili.

Dochucování cappuccina kakaem, skořicí nebo čokoládou není doporučováno, protože může dojít k zastínění chuti samotné kávy. Podle standardů mistrovství světa baristů by cappuccino mělo tvořit pouze espresso, mléko a hustá mléčná pěna. Jak se ale říká, proti gustu žádný dišputát.

Odkud vlastně cappuccino pochází?

Cappuccino má svůj původ v Itálii, podobně jako většina výborné kávy. V Evropě a Americe se poprvé objevilo v roce 1980, zhruba ve stejné době jako latte. Většina káv pocházející z Itálie dostává jméno podle způsobu výroby nebo podle toho, co obsahuje. U cappuccina to je trochu jinak, barevný odstín espressa a našlehaného mléka má podobný odstín jako hnědý kapucínský oblek, proto tato káva dostala název cappuccino.

Flat white

V dnešní uspěchané době, kdy milovníkům kávy již nestačí na nabuzení pouze síla cappuccina, vznikla jeho novodobá varianta a tou je flat white. Jedná se o kávový nápoj, který se připravuje do cca 160 ml sklenice nebo do cappuccinového šálku a skládá se ze dvou shotů espressa (doppio), teplého mléka a nakonec mléčné pěny, která tvoří 1 cm vrstvu.