Caffè Americano je ideální pro milovníky černé kávy, kterým připadá espresso příliš výrazné. Tento druh kávy nepatří v našich končinách mezi nejoblíbenější, ale rozhodně stojí za pozornost. Vyzkoušet ho můžete nejen v kavárně, ale i domácí příprava je velmi jednoduchá a zvládnete ji sami.
Co je vlastně káva Americano?
Americano patří do rodiny káv na bázi espressa. Pravé italské espresso se připravuje ze 7 až 8 gramů namleté kávy a standardně má objem 30 ml. Americano má větší objem, protože je naředěno horkou vodou v poměru 1:5 (1 díl espressa na pět dílů vody). Obdobně je vyrobeno také lungo, které je ale ředěno pouze v poměru 1:1. Obě kávy tak patří do skupiny takzvaných prodloužených káv.
Při přípravě kávy americano se baristé dělí na dva tábory. První skupina přidává horkou vodu do hotového espressa a druhá nechá natéct espresso přímo do šálku horké vody. Druhý způsob přípravy je mezi baristy označován jako long black. V některých kavárnách můžete dokonce dostat horkou vodu zvlášť a naředit si ji dle svých preferencí.
Pokud si objednáte americano, tak vždy dostanete kávu téměř bez pěny. Postup přípravy ji totiž nenávratně zničí, obzvlášť u varianty long black. Chuť kávy je poměrně nevýrazná a slabá. Zaniknou veškeré výrazné tóny a někomu může připadat až mdlá. Není to však chyba. Taková je prostě káva americano.
Domácí příprava kávy Americano
Šálek kávy americano si můžete samozřejmě vychutnat i v klidu doma. Stačí si připravit šálek klasického espressa a naředit jej horkou vodou ve správném poměru. Nemáte-li po ruce kávovar, tak sáhněte po moka konvičce. Pokud potřebujete obzvláště silnou vzpruhu, tak lze do základu použít dvojité espresso.
Správná hrubost mletí
Při mletí kávy dochází k narušení buněk obsahující aromatické oleje. Tyto oleje propůjčují kávě její nezaměnitelnou chuť i vůni, proto je správné mletí pro přípravu klíčové. Co se týče správného způsobu, tak se můžeme držet jednoduchého pravidla: Čím hrubší mletí, tím delší příprava kávy a opačně.
Nejdéle se připravuje cold brew, kde se používá extra hrubé mletí a voda se nechává louhovat několik hodin. Na druhé straně škály stojí espresso, které vyžaduje jemné mletí, protože je extrahováno během několika vteřin. Protože americano připravujete z espressa, tak volte jemné mletí.
Nejčastější chyby při přípravě
Asi ta nejčastější chyba při přípravě americana je nepochopení technologického postupu. Často se stává, že lidé nechají protéct kávovarem více vody a tuto kávu vydávají za americano. Bohužel se s tímto nešvarem můžete setkat i v některých méně osvícených kavárnách.
Při přípravě kávy je úplně jedno, jestli dáváte kávu do vody nebo naopak, ale vždy musí jít o zvlášť uvařenou vodu. Pokud necháte protéct vodu pákou, tak získáte chuťově nevýrazný nápoj s dominantními dřevitými tóny a také s vyšším obsahem kofeinu. Někomu takováto káva samozřejmě chutnat může, ale s pravým americanem má společný maximálně větší objem.
Jak Americano vzniklo?
Podle názvu by se mohlo zdát, že americano má svůj domov za oceánem, ale ve skutečnosti pochází z Itálie. Nicméně se traduje, že Američané opravdu stáli při jeho zrodu. Konkrétně to byli američtí vojáci v druhé světové válce, kterým při nasazení v Itálii příliš nezachutnalo tamní espresso, proto jej začali míchat s horkou vodou. Nápad se ujal a tento druh kávy přežil až do dnešní doby.