Přeskočit na obsah

Americano

Caffè Americano je ideální pro milovníky černé kávy, kterým připadá espresso příliš výrazné. Tento druh kávy nepatří v našich končinách mezi nejoblíbenější, ale rozhodně stojí za pozornost. Vyzkoušet ho můžete nejen v kavárně, ale i domácí příprava je velmi jednoduchá a zvládnete ji sami.

Americano
Americano se připravuje z espressa

Co je vlastně káva Americano?

Americano patří do rodiny káv na bázi espressa. Pravé italské espresso se připravuje ze 7 až 8 gramů namleté kávy a standardně má objem 30 ml. Americano má větší objem, protože je naředěno horkou vodou v poměru 1:5 (1 díl espressa na pět dílů vody). Obdobně je vyrobeno také lungo, které je ale ředěno pouze v poměru 1:1. Obě kávy tak patří do skupiny takzvaných prodloužených káv.

Při přípravě kávy americano se baristé dělí na dva tábory. První skupina přidává horkou vodu do hotového espressa a druhá nechá natéct espresso přímo do šálku horké vody. Druhý způsob přípravy je mezi baristy označován jako long black. V některých kavárnách můžete dokonce dostat horkou vodu zvlášť a naředit si ji dle svých preferencí.

Pokud si objednáte americano, tak vždy dostanete kávu téměř bez pěny. Postup přípravy ji totiž nenávratně zničí, obzvlášť u varianty long black. Chuť kávy je poměrně nevýrazná a slabá. Zaniknou veškeré výrazné tóny a někomu může připadat až mdlá. Není to však chyba. Taková je prostě káva americano.

Káva Black Insomnia

Nejsilnější káva

Zrnková káva Black Insomnia je zde pro ty nejnáročnější uživatele. Objednat si ji můžete v několika variantách podle svých preferencí.

Domácí příprava kávy Americano

Šálek kávy americano si můžete samozřejmě vychutnat i v klidu doma. Stačí si připravit šálek klasického espressa a naředit jej horkou vodou ve správném poměru. Nemáte-li po ruce kávovar, tak sáhněte po moka konvičce. Pokud potřebujete obzvláště silnou vzpruhu, tak lze do základu použít dvojité espresso.

Správná hrubost mletí

Při mletí kávy dochází k narušení buněk obsahující aromatické oleje. Tyto oleje propůjčují kávě její nezaměnitelnou chuť i vůni, proto je správné mletí pro přípravu klíčové. Co se týče správného způsobu, tak se můžeme držet jednoduchého pravidla: Čím hrubší mletí, tím delší příprava kávy a opačně.

Nejdéle se připravuje cold brew, kde se používá extra hrubé mletí a voda se nechává louhovat několik hodin. Na druhé straně škály stojí espresso, které vyžaduje jemné mletí, protože je extrahováno během několika vteřin. Protože americano připravujete z espressa, tak volte jemné mletí.

Nejčastější chyby při přípravě

Asi ta nejčastější chyba při přípravě americana je nepochopení technologického postupu. Často se stává, že lidé nechají protéct kávovarem více vody a tuto kávu vydávají za americano. Bohužel se s tímto nešvarem můžete setkat i v některých méně osvícených kavárnách.

Při přípravě kávy je úplně jedno, jestli dáváte kávu do vody nebo naopak, ale vždy musí jít o zvlášť uvařenou vodu. Pokud necháte protéct vodu pákou, tak získáte chuťově nevýrazný nápoj s dominantními dřevitými tóny a také s vyšším obsahem kofeinu. Někomu takováto káva samozřejmě chutnat může, ale s pravým americanem má společný maximálně větší objem.

Jak Americano vzniklo?

Podle názvu by se mohlo zdát, že americano má svůj domov za oceánem, ale ve skutečnosti pochází z Itálie. Nicméně se traduje, že Američané opravdu stáli při jeho zrodu. Konkrétně to byli američtí vojáci v druhé světové válce, kterým při nasazení v Itálii příliš nezachutnalo tamní espresso, proto jej začali míchat s horkou vodou. Nápad se ujal a tento druh kávy přežil až do dnešní doby.